CV Nasıl Hazırlanır?

Özgeçmiş Nedir?


Özgeçmiş, iş arama sürecinizde sizi tanıtan ilk araçtır. İş deneyimlerinizi, eğitim bilgilerinizi, iletişim bilgilerinizi, kişisel bilgilerinizi, başvurduğunuz firmaya değer katabileceğiniz alanları anlatan araçtır. Firma yetkilisinin gözünde sizinle ilgili ilk intibayı CV'niz oluşturur. Dolayısıyla; iş arama sürecinde etkili bir CV hazırlamanız daha fazla iş görüşmesine davet edilmenizi sağlayacaktır.

İnsan kaynakları yetkilileri bir CV'yi ortalama 6 saniye içinde inceler.
İnsan kaynakları yetkilileri, ortalama 6 saniye içinde CV'nizi inceler. İş ilanında yer alan anahtar kelimeleri ve kriterleri özgeçmişinizde bulursa sizi iş görüşmesine davet eder. Aksi takdirde, CV'nizi eler.
CV Hazırla

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?


1. CV sade ve kısa olmalıdır.

Güçlü yanlarınızı vurgulayabilmeniz için özgeçmişinizin sade olması çok önemlidir. Yeni mezun, öğrenci veya stajyerler için 1 sayfalık CV uygundur. Birkaç yıl iş deneyimi olan adaylar için 2 sayfalık CV yeterlidir. İş deneyimi çok olanlar, yöneticiler veya akademik başvuru yapan adaylar için en fazla 3 sayfalık CV uygundur.

2. İlk yarım sayfa en önemli alandır.

Başvurduğunuz pozisyonla ilgili en güçlü yanlarınızı ilk yarım sayfaya yazın. İnsan kaynakları yetkilisi, aradığı bilgileri ilk yarım sayfada bulursa, CV'nize daha uzun zaman ayırabilir ve sizi iş görüşmesine davet etme ihtimali yükselir.

3. İletişim bilgileriniz doğru ve eksiksiz olmalıdır.

İşverenin gün içerisinde size rahatlıkla ulaşabileceği güncel bir telefon numarası ve e-posta adresi yazın. Gayri ciddi bir e-posta adresi kullanmayın. Adınızı ve soyadınızı içeren bir e-posta adresi kullanın.

4. Doğru bir fotoğraf seçin.

Özgeçmişinize vesikalık fotoğraf ekleyebilirsiniz. Erkek adaylar için takım elbiseli bir fotoğraf uygundur. Kadın adaylar için resmi, iş kıyafeti diye tanımlanabilecek bir kıyafet ve sade bir makyaj uygundur. Bulanık, silik bir fotoğraf kullanmayın. Ve fotoğrafınızın güncel olmasına dikkat edin.

5. İmla ve dil bilgisi hatası yapmayın.

İmla ve dil bilgisi hataları, iş başvurusuna gösterdiğiniz özensizliği gösterir. İnsan kaynakları yetkililerinde olumsuz bir izlenim bırakır. -de/-da bağlacının yanlış kullanımı, -mi/-misin gibi soru eklerinin birleşik yazımı, dikkatsizce yapılan harf/kelime hataları, İngilizce kelimelerin yanlış yazımı, noktalama işaretlerinin yanlış kullanımı gibi imla ve dil bigisi hataları yapmamaya özen gösterin.

6. Yanlış veya abartılı bilgi vermeyin.

CV'nizde yer alan tüm bilgiler doğru olmalıdır. Bu İK yetkilisinin en önem verdiği konudur. Yanlış ya da abartılı bilgiler iş görüşmesi sırasında mutlaka anlaşılır.

7. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili güçlü yanlarınızı öne çıkarın.

Başvurduğunuz pozisyonun aradığı özellikleri CV'nizde ön plana çıkarın. İş ilanında istenen ve sizin sahip olduğunuz özellikleri mutlaka CV'nizde vurgulayın. Ayrıca, farklı pozisyonlar için farklı CV'ler hazırlamanız daha doğru olur.

8. İş deneyimlerinde mutlaka iş tanımları yazın.

İş Deneyimleri altında her bir deneyiminiz için bir iş tanımı yazın. İşteki sorumluluklarınızı, kattığınız değerleri ve başarılarınızı yazın. Mümkünse sayısal değerlerle ifade edin. Örneğin; "satışların %10 artırılması"; "firmanın cirosuna ayda 1 milyon TL katkı sağlanması"; "şantiye şefi olarak 30 kişilik bir ekibin idaresi"...

9. Topluluk, dernek ve sosyal sorumluluk projelerini yazın.

Henüz iş deneyimi olmayan öğrenci, stajyer veya yeni mezunlar için topluluk ve sosyal sorumluluk projeleri çok önemlidir. Gönüllü olarak katıldığınız sosyal sorumluluk projeleri özgeçmişinizi güçlendirir. Aynı bir iş deneyimi yazar gibi, topluluk deneyimlerinizi yazın. Topluluğun adını, topluluktaki görevinizin başlangıç-bitiş tarihlerini (Ay/Yıl olarak), görevinizi (Yönetim Kurulu Üyesi ya da Aktif Üye gibi) ve görev süreniz boyunca yaptığınız projeleri birkaç cümleyle anlatın.

10. Tarih eklemeyi unutmayın.

Eğitim, iş, staj, proje gibi bilgileri yazarken başlangıç ve bitiş tarihlerini belirtin. Sadelik açısından sadece ay ve yıl belirtin.

İş Rehberi

İş arayan vatandaşlarımız için faydalı bilgiler

Kemalpaşa Kariyer